gijs

Ik ben een tekenaar met een achtergrond in de filmwereld. Als freelancer werk ik vanuit Amsterdam waar ik woon met mijn vrouw en twee dochters. Mijn eenmanszaak heet Umbrafilm. Jarenlang heb ik in de filmwereld gewerkt als regie-assistent. Daarnaast ben ik steeds meer als storyboardtekenaar gaan werken en sinds 2010 werk ik uitsluitend nog als tekenaar. Naast storyboards en animatics voor speelfilms en animatie teken ik uiteenlopende illustraties voor publicaties en andere opdrachten.

Ik heb onder andere storyboards getekend voor de speelfilms MEESTER KIKKER, OORLOGSGEHEIMEN, SCHONE HANDEN, THE WINDMILL MASSACRE, MICHIEL DE RUYTER en REDBAD en voor korte films en commercials van diverse reclamebureaus en produktiebedrijven. Ik heb als storyboardtekenaar onder andere gewerkt met regisseurs Paula van der Oest, Andre van Duren, Mascha Halberstad, Alejandro Agresti, Robert Jan Westdijk, Ate de Jong, Roel Reine en Dennis Bots.

Nieuws


Kort-film-musical met worstjes

oktober 2021 - Nog voor de opnames van de film Knor klaar zijn, zijn we begonnen met een spin-off project. Ik ben nu bezig met de animatic voor de korte film Koning Worst. Koning Worst speelt zich 25 jaar eerder af dan Knor. Wat heeft zich precies afsgespeeld rond de worstwedstrijd met de dramatische ontknoping? En hoe hebben de ouders van Babs elkaar gevonden? De kortfilmmusical Koning Worst geeft antwoord op deze vragen. Met vier liedjes!

tekening

Opnieuw Vos en Haas

augustus 2021 - De animatic voor de Vos en Haas biosccopfilm waar ik enige tijd geleden aan meewerkte liet goed zien wat wel en niet werkte. Na een grondige rewrite, heeft het script nu het groene licht gekregen van de subsidiegevers en ik ben begonnen met een nieuwe animatic. Deze keer ben ik de enige tekenaar die eraan werkt en kan ik me bovendien meer bezighouden met het monteren van de audio en selecteren van de geluidseffecten. Deze workflow bevalt me eigenlijk prima. Ondanks het extra werk, gaat gek genoeg sneller en het resultaat wordt beter!

tekening

Romeinen in Marokko

juli 2021 - Roel Reiné werkt voor Discovery Channel aan de serie Colosseum over het beroemde amfitheater in Rome. Om Marokko, waar de opnames plaatsvinden, te veranderen in het oude Rome worden slim gekozen lokaties gecombineerd met cgi. Ik help hierbij door in storyboards te laten zien wat het eindresultaat ongeveer moet worden.

tekening

De stamhouder

juni 2021 - Nadat corona het draaien van De Stamhouder een tijd heeft stilgelegen, is inmiddels de produktie weer opgepakt. En ik heb weer enkele nieuwe storyboards getekend. Een vuurgevecht, explosies, instortende gebouwen, mensen die uit gebouwen springen, vechtpartijen. Een heerlijke actiescene om te storyboarden.

tekening

een brit in Scheveningen

mei 2021 - Van der Valk is een Britse televisieserie over een Amsterdamse rechercheur. Een van de afleveringen, geregisseerd door Jean van de Velde, heeft een ontknoping op de pier van Scheveningen. Hiervoor deze scene heb ik enkele storyboards getekend.

tekening

de terugkeer van Kabouter Paltz

april 2021 - Er zit een nieuw Kabouter Paltz boek aan te komen. Na Kabouter Paltz en de Alvermannen is Herman van Veen weer een nieuw verhaal aan het schrijven. Voor de vooraankondiging heb ik vast een tekening gemaakt.

tekening

5 jaar ganzenborden

april 2021 - Toen energieleverancier Vrijopnaam begon heb ik een promofilmpje voor ze gemaakt, nu 5 jaar later, zijn ze een bloeiend bedrijf en om hun jubileum te markeren vroegen ze me om weer iets voor ze te tekenen. Om de levensloop van het bedrijf te laten zien, met tegenslagen en successen, leek het me leuk om hun geschiedenis in een ganzenbord te tekenen. Alle medewerkers die er in de loop van de jaren bij zijn gekomen zijn de ganzen!

tekening

Nieuwe Schilderijen

maart 2021 - De afgelopen jaren heb ik veel geschilderd, maar lang niet alles geupload in mijn galerie. Een selectie van deze schilderijen zijn nu toegevoegd aan mijn portfolio.

tekening

Geneet van 't Laeve

februari 2021 - Na hun animatiefilm Mijndert zijn Janneke Swinkels en Tim Frijsinger bezig met een nieuw animatieproject. Deze korte film wordt een stopmotion animatie gesitueerd in een limburgs bejaardentehuis. Ik heb met ze gewerkt aan een animatic. Ditmaal heb ik ook alle audio zelf verzorgd.

tekening

De Stamhouder

augustus 2020 - De Stamhouder is een 8-delige miniserie geregisseerd door Diederik van Rooijen. Eind 2021 wordt de serie uitgezonden op NPO 1. Enkele scenes heb ik gestoryboard, deze bevatten namelijk elementen die de filmmakers graag extra goed voorbereid wilden hebben: treinen, paarden en een hertje.

tekening

Opgesloten schilder

april 2020 - Door de Corona lockdown kan ik niet meer schilderen in Atelier Westerdok, dus nu schilder ik thuis. Als eerst heb ik dit zelfportret gemaakt: een voor-de-hand-liggend onderwerp voor een schilder in gevangenschap. Nu heb ik zin om meer portretten te schilderen.

tekening

Animatic lockdown

maart 2020 - De maand waarin Nederland (en de wereld) door de Corona lockdown in een andere versnelling is gezet, werkte ik aan de animatic van de nieuwe film van Nina Gantz. Hoewel voor veel mensen het leven onder Corona op zijn kop staat, is er voor mijn werk eigenlijk niks veranderd. Ik werkte toch al 99% van de tijd thuis en overleg voornamelijk via Skype.

tekening

Nieuwjaarsexpositie HW10

januari 2020 - Broedplaats HW10 organiseerde begin januari een tentoonstelling. Niet van de kunstenaars die er atelierruimte huren, maar van kunstenaars die in de wijk rond HW10 wonen. Ik mocht ook twee schilderijen ophangen.

tekening

24 uur non-stop striptekenen

oktober 2019 - De eerste zaterdag van oktober is ieder jaar 24 hour comics day. Dit jaar heb ik voor het eerst meegedaan. Het doel is om in 24 aaneengesloten uren een strip te maken van 24 pagina's. Het is mij gelukt om A) daadwerkelijk 24 uur achter elkaar te werken, B) een afgerond stripverhaal te maken en C) 21 strippagina's te produceren. Drie pagina's minder dan de bedoeling, maar toch... niet ontevreden!
De opbrengst van dit zeer vermoeiende etmaal is hier te bekijken.

tekening

Amsterdamse Boskabouter

september 2019 - In het Amsterdamse Bos ligt een kabouterpad. En dit jaar is er ook een speciale kabouterdag georganiseerd. Voor deze gelegenheid heb ik een kleurplaat gemaakt.

tekening

opnieuw chronische pijn

september 2019 - Voor het boek Overleven met chronische pijn heb ik illustraties gemaakt. Net als in de voorganger Lieve help! draait het in de tekeningen om het pijnmonstertje. Enkele tekeningen uit het vorige boek kon in hergebruiken. Een goede gelegenheid om ze wat aan te passen en daarnaast een reeks nieuwe tekeningen te maken.

tekening

één dag oorlog

juni 2019 - In Nederland worden niet veel oorlogsfilms gemaakt. Jammer voor de storyboardtekenaar, want dit zijn leuke tekenklussen: actie, stunts en special effects. Dus als er een oorlogsfilm wordt gemaakt, vind ik het leuk om erbij betrokken te zijn. In het geval van Do not hesitate viel de hoeveelheid storyboards mee. Eén dag tekenen. Eén dag oorlog.

tekening

Kleine Sofie en Lange Wapper

februari - september 2019 - Het boek Kleine Sofie en Lange Wapper van Els Pelgrom en Thé Tjong Khing maakte als kind een grote indruk op mij. Toen ik dit jaar gevraagd werd een animatic te maken voor de verfilming, was ik op mijn hoede: hoe doe je recht aan dit prachtige kinderboek? De broers Berend en Roel Boorsma die de film regisseren geven in hun scenario het antwoord: een duistere en humoristische stop motion wereld die me deed denken aan Tim Burton en Jan Svankmajer, een verhaal voor kinderen dat niet infantiel of sentimenteel is, maar humoristisch, avontuurlijk en melancholisch. Een prachtige, uitdagende, omvangrijke klus.

tekening

Vos en Haas - de speelfilm

november 2018 - Na eerder animatics gemaakt te hebben voor de televisieserie van Vos en Haas, was het nu tijd voor een lange speelfilm Vos en Haas redden het bos gebaseerd op het boek van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong Khing.
Als het bos begint vol te stromen met water, komen Vos en Haas en hun vrienden in actie. Waar komt dat water vandaan? En hoe stoppen ze het? Kunnen ze het bos redden?

tekening

Knor

oktober 2018 - Na een nieuwe ronde scenarioaanpassingen zijn we de animatic voor KNOR nu aan het aanpassen. Wat verfrissend om een project na een jaar weer op te pakken en met verse blik er naar te kijken!

tekening

Procreate en yoga

juli 2018 - Sinds kort teken ik regelmatig op mijn iPad. Het programma waarin ik werk, Procreate, heeft de mogelijkheid om van alles wat je tekent een screencapture filmpje te maken. Van enkele tekeningen die ik voor Yoga Baarn heb gemaakt, heb ik dit filmpje online gezet.

tekening

HW10

juni 2018 - Midden in de wijk waar ik woon staat de culturele broedplaats HW10. Afgelopen jaren heb ik al enkele affiches voor HW10 getekend en nu was het tijd voor het 5-jarig-jubileum-feest-affiche!

tekening

modeltekenen tentoonstelling

juni 2018 - Ieder jaar organiseert Atelier Westerdok een tentoonstelling met werk van deelnemers aan de inloopateliers. Al jaren teken en schilder ik hier wekelijks. Ook dit jaar doe ik weer met twee werken mee aan de expositie.

modeltekenen modeltekenen
tekening

ten strijde!

juni 2018 - Voor enkele historische films heb ik storyboards gemaakt. Een selectie van deze tekeningen heb ik gebruikt om een soort storyboard-trailer te maken.

Bekende gezichten, nieuwe projecten

mei 2018 - Ik ben als storyboardtekenaar verbonden aan drie speelfilmprojecten die deze maand worden ingediend bij het filmfonds voor subsidie voor de animatic. Na de televisieserie van Vos en Haas is er nu een plan voor een speelfilm. Het scenario naar het kinderboek 'Klein Sofie en Lange Wapper' is na jaren schrijven ook klaar voor de volgende stap. En ook de Buurman & Buurman speelfilm, waar ik in een vorige incarnatie al eens voor gestoryboard heb, dat nu met een nieuwe scenario weer mee aan de subsidieaanvraag. Benieuwd welke projecten er gesubsidieerd gaan worden.

tekening

Cinesud

apr 2018 - Cinesud is een filmplatform die de film in Limburg wil stimuleren. Zo maken ze het onder andere mogelijk voor nieuwe filmmakers om een korte film te draaien in Limburg. Geselecteerde filmmakers krijgen workshops waarin ze hun projecten kunnen ontwikkelen. Een van de workshops is storyboarden. 21 april heb ik deze workshop gegeven.

tekening

Belgie

apr 2018 - Deze maand twee commercials gestoryboard voor het Belgische bedrijf DMS. Onder andere een commercial voor de vernieuwde Dreamcatcher in Bobbejaanland. Deze achtbaar bestond al, maar nu krijg je tijdens de rit een VR-bril op.

tekening

Vos en haas

jan 2018 - Intussen ben ik nog steeds bezig met afleveringen te storyboarden voor Vos en Haas. Het schiet al aardig op, we hebben nu een goede workflow gevonden waarbij ik de tekeningen meteen op de dialoog monteer. Ik begin met de audio en zet er 400 lege plaatjes boven die ik vervolgens ga intekenen en op goede lengte ga maken.

tekening

buurman & buurman & buurman & buurman &...

dec 2017 - Na het succes van de vorige Eneco-commercial met Buurman en Buurman komt er een nieuwe. Deze keer zijn er naast de commerical ook enkele filmpjes gemaakt die op sociale media gebruikt kunnen worden en als loop afgespeeld kunnen worden, waardoor je een eindeloos filmpje krijgt. Voor een storyboard moet je altijd puzzelen op de mise-en-scene en de decoupage. In dit geval moesten we ook puzzelen om te zorgen dat het einde van het shot en het begin naadloos in elkaar over konden lopen.

tekening

grote zwaluw

nov 2017 - In de nieuwe film van Sacha Polak zit een aantal droomscenes waarvoor ik de storyboards heb getekend. Zoals deze hiernaast waarin de hoofdpersoon wordt aangevallen door een gigantische zwaluw.

tekening

Vos en Haas

sep 2017 - Inmiddels kan mijn dochter Mette al uitstekend zelf lezen, maar vroeger gingen we bijna wekelijks naar de bibliotheek om voorleesboeken te halen. In die tijd waren de Vos en Haas boeken van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing favoriet. Bij mijn dochter en bij mij! Nu wordt er een televisieserie, gebaseerd op de boeken. (Bekijk de teaser.) Voor een deel van de afleveringen teken ik de storyboards.

tekening

Redbad: 754 na Christus

aug 2017 - Voor de nieuwe film van Roel Reiné Redbad heb ik deze maand een aantal storyboards getekend. Dit soort opdrachten komt niet vaak voorbij in Nederland: Middeleeuwse steden, Friese koningen, vechtende Vikingen, Frankische soldaten, brandende varkens en heel veel paarden. Het wordt weer net als Michiel de Ruyter, een flink spektakel.

storyboard

Spangas

aug 2017 - Volgens een oude gezegde op de filmset is het vragen om problemen als je draait met één van de drie B's: boten, babies of beesten. Een storyboard kan deze problemen soms wat verzachten. Voor de televisieserie Spangas heb ik een zeilwedstrijd gestoryboard. Als je meerdere zeilende boten moet filmen, de camera zelf staat ook op een boot en je wilt ook nog duidelijk vertellen wat er precies gebeurd tijdens de race en hoe de deelnemers het vanuit hun perspectief ervaren, dan is het fijn om een storyboard te hebben als houvast.

storyboard

vakantie

juli 2017 - Vakantie in Zuid-Limburg

foto

Duynie

juni 2017 - Voor het Nederlandse dierenvoeder-en-andere-organische-producten-bedrijf Duynie had ik een tijd geleden al een stripverhaal getekend. Het document waarin ze hun toekomstvisie uiteenzetten, heb ik nu in dezelfde stripstijl gegoten.

foto

Westerdok

juni 2017 - Dit jaar hangen er twee schilderijen van mij op de expositie van de modeltekenaars van Westerdokateliers. Beide geschilderd op papier in acryl.

modeltekenen
schilderij

Hummiemummie Kerstspecial

mei 2017 - Dit jaar kom ik al vroeg in Kerststemming. Met Mascha van Halberstad heb ik gewerkt aan het storyboard voor de Hummimummi Kerstspecial. Het wordt een stopmotion animatie die kerst 2017 bij de VPRO te zien zal zijn. Bekende nederlandse artiesten, kerstliedjes en natuurlijk Hummimummi en Oesiepoesie.

storyboardstoryboardstoryboard

Technology becomes poetry

apr 2017 - Mijn één-minuut-film Dyspixia is geselecteerd voor het overzichtsprogramma Designing the one minutes, een serie van 36 filmpjes van precies 60 seconden gemaakt door designers die, volgens de curator 'reveal how technology changes aesthetics, perception and reflection. An experiment where technology becomes poetry.' Het programma is onder andere te zien op Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, het Sandberginstituut in Amsterdam en het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

foto

Bouta

apr 2017 - In de geschiedenis van het onafhankelijke Suriname speelt Desi Bouterse een belangrijke rol. Zijn betrokkenheid bij de militaire coup, de decembermoorden en de cocainehandel, zijn politieke carriere, zijn vriendschap met Ronnie Brunswijk die verandert in een bloedige rivaliteit. Dit alles leent zich zeer goed voor een televisieserie. Voor de opzet van deze serie die Column Film wil produceren, heb ik een reeks storyboardtekeningen gemaakt die belangrijk momenten van het verhaal illustreren.

foto

De wraak van Knor

feb 2017 - Het boek 'De wraak van Knor' van Tosca Menten wordt een stopmotion animatiefilm. Ik teken mee aan de animatic die hiervoor gemaakt wordt. Ieder shot in de film moet in één of meerdere fases getekend zodat regisseur Mascha Halberstad een montage kan maken. De stemmen zijn al opgenomen en dat is heel prettig bij het tekenen, omdat je bij een animatic veel meer het acteren aan het tekenen bent dan bij een gewoon storyboard waar ik meestal maar één plaatje per shot hoef te tekenen en dan meestal juist de shots waarin het acteren minder van belang is.

tekening

Hoe maak je een zeermeermin?

jan 2017 - Voor de speelfilm Scales had ik vorig jaar al enkele storyboards getekend. Nu de film bijna gedraaid gaat worden heb ik nog wat extra tekeningen gemaakt van hoe de zeemeerminnen die in de film een belangrijke rol spelen er precies uit komen te zien. Ik ben begonnen met het skelet en vanaf daar hoe de spieren en huid er zo logisch mogelijk overheen zouden komen. Zeermeermin-anatomie!

foto

World Expo 2017

nov 2016 - 'Wat is de beeldratio?' Voordat ik een storyboard ga tekenen, is dit altijd een van de vragen die ik stel. Want pas als ik de verhouding tussen hoogte en breedte van het beeldkader weet, kan ik beginnen. Voor TV is het meestal 16:9, voor film teken ik meestal in het cinemascoop formaat 1:2,35. Voor een website kan het eigenlijk van alles zijn, zo heb ik voor een filmpje op de luxaflex website een storyboard getekend in 1:3,73.
Voor de pitch van Five Spices voor de inrichting van het Nederlandse paviljoen op de wereld tentoonstelling 2017 kreeg ik met een geheel nieuwe ratio te maken. Het beeldscherm bestond hier uit grote hoeveelheid monitoren die gerangschikt waren in drie verschillende, aan elkaar grenzende rechthoeken. Dit zorgde ervoor dat ik op een heel nieuwe manier moest nadenken over compositie.

tekening


tekening

The Abductee

okt 2016 - Voor de speelfilm The Abductee die in ontwikkeling is bij heb ik vorig jaar al wat concept tekeningen gemaakt. Nu heb ik ook nog twee kleurenplaten gemaakt die iets meer focussen op de hoofdpersoon.

tekening

Filosofie Magazine

september 2016 - Ik heb alweer de vijfde tekening op rij gemaakt voor de boekenrubriek van Filosofie Magazine.

Onlangs verschenen

augustus 2016 - Augustus was vol nieuwe aanwinsten. Het boek van Alfred J. Kwak en de Sneeuwvlok is verschenen en ook het boek van mijn zus Otje Je kind als proefkonijn ligt nu in de boekhandel. Allebei met illustraties van mij. En tenslotte is daar Ellis. Onze prachtige, kleine, gezonde, lieve dochter Ellis is geboren op 12 augustus.

foto

Westerdok

juli 2016 - Aan de jaarlijkse tentoonstelling van de werkplaats modeltekenen heb ik dit jaar een acrylschilderij bijgedragen. Het was weer erg leuk om mijn werk tussen het werk van mijn collega modeltekenaars te zien hangen. Er hingen enkele tekeningen uit dezelfde sessie waarin ik mijn schilderij gemaakt heb: zelfde model, zelfde houding, maar dan uit een iets andere hoek gezien.

schilderij op tentoonstelling Westerdok

Zenith

juni 2016 - Voor de VPRO serie Zenith heb ik enkele storyboard gemaakt. De familie waar het verhaal om draait wordt tijdens de ontknoping achtervolgd door een robot. Actiescenes met rennende, klimmende en door de lucht vliegende lichamen zijn het allerleukst om te tekenen!

zenith

Dankbaarheid

mei 2016 - Voor het meinummer van Filosofie Magazine heb ik een illustratie gemaakt bij het artikel van Marco Kamphuis. In het artikel bespreekt hij de boeken 'Dankbaar' van Paul van Tongeren en 'Dankbaarheid' van Oliver Sacks. Ik ben erg blij met de mooie reproduktie van mijn tekening. Het kostte me aardig wat moeite om de aurora borealis goed te krijgen en gelukkig komen de subtiele kleuren mooi over in het gedrukte eindresultaat.

Filosofie Magazine

Animatie workshop

maart 2016 - Voor de plusklas-groep van mijn dochter Mette heb ik een workshop animatie gegeven. We hadden een stukje klei-animatie gemaakt, stop-motion animatie en zelfs wat pixelation. Het ging zo goed dat ik er een filmpje van gemaakt heb.

Workshop St Joost

maart 2016 - Naast de jaarlijkse workshop aan de filmakademie (NFTVA), heb ik dit jaar voor de tweede keer les gegeven aan de studenten van bachelor opleiding Animation aan de St Joost akademie. Dit is een internationale groep studenten, allemaal met hun eigen afstudeerproject. Leuk om te zien hoe verschillend de projecten waren qua techniek en thematiek. Het waren enthousiaste en gemotiveerde studenten met wie ik moeiteloos twee dagen kon vullen met opdrachten, uitleg en filmanalyse.

St Joost logo

Alfred Jodocus Kwak terug in het theater

maart 2016 - Alfred Jodokus Kwak komt terug in het theater! Bij de nieuwe voorstelling wordt tegelijkertijd ook een CD en boek uitgebracht. Herman van Veen heeft mij gevraagd de illustraties erbij te maken. Deze maand ben ik begonnen met de eerste tekeningen. In mei hopen we het boek klaar te hebben.

Alfred J. Kwak

Je kind als proefkonijn

januari 2016 - Mijn zus Otje schrijft als wetenschapsjournalist stukken over psychologie voor bladen als Ouders van Nu, Flow en Flair. Voor Uitgeverij Nieuw Amsterdam schrijft ze nu haar eerste boek Je kind als Proefkonijn over psychologische tests die je kunt doen met kinderen. Otje heeft mij gevraagd om tekeningen erbij te maken.
De cover hebben we als eerste gemaakt, zodat die meegenomen kon worden in de publiciteit van Nieuw Amsterdam. Ik ben nu bezig om de tekeningen te maken bij de hoofdstukken terwijl deze binnendruppelen. Dit is niet alleen heel leuk om te doen, maar de teksten zijn erg interessant. Dit belooft een goed boek te worden!

Je kind als proefkonijn

Oud en nieuw

december 2015 - Het jaar sluit ik af met een strip.

Oud-en-nieuw strip

Kabouter Paltz online te koop

oktober 2015 - Kabouter Paltz en de Alvermannen is nu te koop

kabouter Paltz

cartoons voor FOCAL workshop

oktober 2015 - Begin deze maand heb ik cartoons getekend voor een tweedaagse workshop voor filmfondsmedewerkers. Filmfinanciers uit heel Europa en soms zelf nog verder waren samengekomen om van gedachten te wisselen over filmsubsidiëring. Dit is een wereld waar ik normaal niets mee te maken heb en daarom was het des te boeiender. De cartoons die ik gemaakt heb worden gebruikt als illustratie bij het verslag van de workshop.

focal workshop

Kabouter Paltz

oktober 2015 - Toen Herman van Veen zijn bedrijf vestigde op het landgoed De Paltz bij Soest, ontstond het idee dat er kabouters woonden op De Paltz. Herman schreef een verhaal over een van die kabouters en op basis hiervan werd een kindervoorstelling gemaakt en een boek. Herman vroeg mij om de illustraties te maken en zondag 11 oktober is het boek na afloop van de voorstelling gepresenteerd.
Herman en ik hebben een stapel boeken gesigneerd, deze zijn te koop op het landgoed.

Herman en Gijs signeren kabouter Paltz

Schone handen in de bioscoop

september 2015 - Vanaf deze week draait 'Schone handen' in de bioscoop. De scenes die ik voor deze film gestoryboard had, waren leuk om te doen: achtervolgingen, brand, pistolen en een eindscene met een trein. Het leek me een vrij gemiddeld misdaadverhaal, misschien meer geschikt voor TV dan voor de bioscoop. Maar op de premiere in Tuschinski bleken met name acteurs en regisseur er iets bijzonders van te hebben gemaakt. Zeer vakkundig gemaakt en zeker geschikt voor de bioscoop.

Schone handen

Meester Kikker

augustus 2015 - Als je een film maakt waarin een meester verandert in een kikker en het hoofd van de school in een ooievaar, dan is het handig om een storyboard te gebruiken. Voor de film 'Meester Kikker' zal een combinatie van animatronics, computeranimatie, speciale make-up en echte dieren gebruikt worden. Met het storyboard dat ik getekende heb, kon deze technische puzzel makkelijk geanalyseerd worden.

meester kikker

LvG in JFK

augustus 2015 - Voor het laatste nummer van JFK magazine ben ik gevraagd een portret te maken van Louis van Gaal. Om de illustratie wat interessanter te maken heb ik de koalabeer, waar in het artikel naar verwezen werd, toegevoegd als plaatsvervangende trainer.

Louis van Gaal

Sneekweek

juli 2015 - Voor de storyboards van de film Sneekweek moet ik natuurlijk veel racende zeilbootjes tekenen maar - aangezien het hier om een slasherfilm gaat - ook veel mooie jonge mensen die op creatieve en bloedige wijze worden vermoord.

sneekweek

Zeemeerminnen, kabouters en een reus

juni 2015 - Deze maand heb ik een paar opdrachten door elkaar lopen. De opdrachten zijn zeer verschillend, maar toevallig zitten er allemaal sprookjesfiguren in. Voor storyboards voor de speelfilm van de Saudische regisseuse Shahad Ameen moet ik zeermeerminnnen tekenen. Voor een kinderboek van Herman van Veen moet ik kabouters tekenen. En ik ben bezig met development art voor de korte film over een meisje en een reus.

kabouter Paltz

Strip

mei 2015 - Duynie is een bedrijf dat bestaat uit meerdere bedrijven in de agrarische sector verdeeld over meerdere landen in Europa. Om de medewerkers van Duynie een idee te geven van wat er elders in het bedrijf gebeurt, heeft communicatiebureau Living the Brand een stripverhaal bedacht en ze hebben mij gevraagd dit te tekenen. Erg leuk om weer eens een strip te tekenen en met de grote hoeveelheid lokaties en technische details bovendien tekentechnisch een uitdaging.

strip Duynie

Gijs te koop!

mei 2015 - Westerdok Ateliers organiseert een tentoonstelling van werk dat gemaakt is op een van hun modeltekensessies. Omdat ik al jarenlang modelteken bij Westerdok, had ik een grote stapel tekeningen waar ik uit moest kiezen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor en abstract werk gemaakt naar een model in kimono.

Mijn vrouw (maakte een foto) en dochter (naast mij op de foto) kwamen natuurlijk kijken.

Westerdok

Animatie

april 2015 - Er komt steeds vaker animatie op mijn pad, wat ik erg leuk vind. Vorig jaar had ik storyboards gemaakt voor de 'Buurman en Buurman' speelfilm en onlangs mocht ik voor studenten animatie van de St. Joost Academie een workshop geven. Nu ben ik aan het werk aan storyboards voor de Alfred Jodocus Kwak. De populaire tekenfilmreeks van eind begin jaren '90 wordt weer nieuw leven ingeblazen. Het zal nog wel een tijd duren voor de eerste afleveringen te zien zijn, maar als alles gaat zoals we willen, dan worden het erg leuke filmpjes.

Alfred Jodocus Kwak

Op lokatie

april 2015 - Onlangs heb ik voor paar commercials en bedrijfsfilmpjes storyboards gemaakt. Ook voor de Nederlandse Energie Maatschappij. Het grappige van dit filmpje was dat het zich afspeelt op het kantoor van NLE waar we de bespreking hadden voor het storyboard, dus ik kon samen met Paul de cameraman ook meteen de lokaties bekijken. We hebben zelfs medewerkers zien zitten die in het filmpje zouden figureren.

NLE

Michiel de Ruyter

januari 2015 - Een jaar geleden heb ik enkele weken storyboards getekend voor Michiel de Ruyter. Nu draait de film in de bioscoop en kan ik wat van deze storyboards laten zien. Hiernaast is een camerabeweging te zien die begint op de mast van schip dat voor anker ligt bij Vlissingen om vervolgens via een ander schip bij de sloep van Michiel de Ruyter aan te komen. En als je hier klikt, zie je de storyboards voor de scenes waarin de Britse vloot bij Chatham in brand word gestoken.

Michiel de Ruyter

Code M

december 2014 - In 1673 werd Maastricht belegerd door de Fransen. De fransen namen de stad in waarbij graaf d'Artagnan - die officier was in het Franse leger - sneuvelde. In de film Code M van Dennis Bots speelt deze gebeurtenis een rol. Voor de vechtscenes heb ik storyboards getekend.

Code M

Webshop

december 2014 - De afgelopen jaren heb ik veel tekeningen en schetsen gemaakt tijdens modeltekenworkshops. Uit deze tekeningen heb ik een selectie gemaakt. Enkele hiervan heb ik op mijn webshop gezet. De komende tijd zal ik af en toe nieuwe tekeningen toevoegen.

webshop

Pak van mijn hart

november 2014 - Voor de film Pak van mijn hart heb ik vorig jaar enkele scenes gestoryboard. Voor de scene met een oude Sinterklaas op het dak (gevaarlijk!) en het romantische-komedie-achtervolging-en-verzoening-einde op het vliegveld (ingewikkeld!) heb ik storyboards gemaakt. Toen heette de film overigens nog 'Sinterklaas tegen de Kerstman'.

Pak van mijn hart

Anna

oktober 2014 - Afgelopen maanden heb ik voor enkele filmpjes van de Nederlandse Energie Maatschappij storyboards getekend rond hun slimme thermostaat Anna. De spotjes worden nu volop vertoond. En zoals je kunt zien aan de filmpjes, was dit een van die ongewone tekenopdrachten waar ik geen enkele keer een mens heb hoeven tekenen. Zeer zeldzaam.

Anna

The Windmill Massacre

oktober 2014 - Voor de horrorfilm 'The windmill massacre' maak ik deze maand een aantal kleurentekeningen. Vooralsnog geen storyboards, maar een aaantal gedetailleerde platen om de sfeer en lokaties te verkennen. Ik kan er nog niet veel van laten zien, maar het worden erg mooie tekeningen.

windmill massacre

Storyboard quiz

26 september 2014 - In de dagkrant van het Nederlands Filmfestival staan vandaag enkele storyboardtekeningen van mij. Ze hebben er een quiz van gemaakt. De lezers mogen raden voor welke film ik het storyboard gemaakt heb.

storyboard quiz

Bloed zweet & tranen

18 augustus 2014 - Vandaag beginnen de opnames van de Andrè Hazes film 'Bloed, zweet & tranen'. Ik heb een paar storyboards getekend voor de scenes waar digitaal achtergrond en mensen moeten worden toegevoegd.

bloed zweet & tranen

Filmacademie

april 2014 - Voor de derderjaars Art Direction studenten aan de filmacademie heb ik twee dagen storyboardles gegeven. Ik heb ze storyboardtechnieken laten zien en oefeningen met ze gedaan. Ook gingen ze storyboards maken voor het project waar ze op dat moment mee bezig waren.

workshop

Schone handen

april 2014 - Voor de speelfilm Schone handen van regisseur Tjebbo Penning heb ik drie sequenties gestoryboard: een aanslag, een brand, een achtervolging gevolgd door een gevaarlijke ontknoping. Net als de meeste van mijn recente storyboards heb ik opnieuw veel gebruik gemaakt van mijn grijze penseelpen en mijn waterpenseelpen. Het resultaat is een soort gewassen inkt tekening.

schone handen

Buurman en Buurman

maart 2014 - Afgelopen weken heb ik gewerkt aan tekeningen voor de bioscoopfilm van Buurman en Buurman. Samen met regisseur Mascha Halberstad heb ik twee sequenties gestoryboard en tot een animatic gemaakt. Hopelijk gaan we binnenkort ook de rest van de film storyboarden. Het belooft erg leuk te worden!

Buurman & Buurman

Lieve Help!

maart 2014 - Lieve Help! is een boek over chronische pijn. Ik heb illustraties ervoor gemaakt. Het boek is met behulp van meer dan 70 chronisch pijnpatiënten samengesteld. Het is een praktisch hulpboek dat vol staat met gemakkelijk toepasbare adviezen, valkuilen en tips.

Lieve Help!

Michiel de Ruyter

januari 2014 - Een groot deel van januari verbleef ik in de Gouden Eeuw. Voor de film die Roel Reine dit jaar gaat draaien, heb ik - samen met Raimond van Soest - de storyboards getekend. Veel - heel veel! - zeilschepen, 17e eeuwse steden, gevechten en krankzinnige camerabewegingen. Het duurt nog even voordat ik kan zien hoe deze grootse film er straks uit ziet, want hij is pas begin volgend jaar in de bioscoop.

Michiel de Ruyter

Kris Kras

januari 2014 - Deze maand was de kinderfilm 'Kriskras' op televisie. Deze leuke, avontuurlijke, kinderroadmovie heb ik vrijwel in zijn geheel gestoryboard. Je kunt hem op uitzending gemist nog bekijken.

kriskras

Vondel Hotel

december 2013 - Voor de verbouwing van tramremise De Hallen in Amsterdam West had ik eerder al de studio nieuwbouw getekend. Nu hebben we datzelfde gedaan voor het hotel dat in hetzelfde gebouw komt, het Vondel Hotel. Ik heb bij het photoshoppen en tekenen de foto's gebruikt die ik kreeg aangeleverd en de plannen van de architect. Tijdens de borrel die het Vondel Hotel organiseerde op de bouwplaats werd dit filmpje als loop vertoond.

Schetsboek op Tumblr

december 2013 - Sinds kort post ik dagelijks Tumblr een plaatje uit mijn schetsboek. Allemaal snelle tekeningen, zonder onderliggende potloodschetsen. Dus gewoon direct op papier... en dan op Tumblr.

tumblr

Animatiefilmpje voor Niños del Lago

21 november 2013 - Niños del lago is een organisatie die een activiteitenkamp voor kinderen op aan het zetten is in Guatemala. Als promotiefilmpje voor deze organisatie heb ik dit filmpje gemaakt.

Sinterklaas bestaat!

14 november 2013 - Het eboekje 'Sinterklaas bestaat' staat nu online. Ik heb de coverillustratie gemaakt. Het boekje bevat 222 cadeau-ideeën voor immateriële zaken waarmee je de mensen om je heen blij kunt maken. Het ebook is voor iedereen gratis te downloaden.

sinterklaas bestaat

'The windmill massacre' teaser online

11 november 2013 - 'The windmill massacre' wordt een Nederlandse horrorfilm. Om financiers te laten zien wat voor soort film het gaat worden, hebben de makers eerst het begin van de film gefilmd en deze als teaser online gezet. Voor de scenes die ze gefilmd hebben heb ik de storyboards getekend. En als het geld gevonden wordt, ga we volgend jaar hopelijk de hele film storyboarden en filmen. Bekijk de teasertrailer. Hier is een fragment van het storyboard .

Windmill massacre

Geschiedenis is overal

30 oktober 2013 - Barbara Beckers heeft in deze bundel over geschiedenis een interessant essay geschreven over het gebruik van oorlogsherinneringen in het werk van Gé Reinders en Frits Criens. Mijn strip 'Grada kump thoes' die ik baseerde op werk van Gé Reinders is daarbij als illustratie gebruikt. Op de site van de universiteit van Maastricht vind je meer informatie over het boek.

geschiedenis is overal

Modeltekenen

23 juli 2013 - Op vrijdag ben ik vaak te vinden in het atelier Westerdok waar ik ga modeltekenen. Hier zijn wat voorbeelden van mijn modeltekeningen.

modeltekenenmodeltekenenmodeltekenenmodeltekenen

workshop storyboardtekenen

Storyboardtekenen met kinderen

12 mrt 2013 - Voor groep 6 en groep 8 van de Pro Rege basisschool in Amsterdam heb ik een workshop storyboardtekenen gegeven. Nadat ik wat verteld had over storyboardtekenen (met leuke voorbeelden en filmfragmenten) liet ik op het bord zien hoe je een simpel storyboard tekent. En uiteindelijk moesten de kinderen zelf aan de slag met een scene uit de film TONARI NO TOTORO. Ze vonden het erg leuk en hebben mooie storyboards gemaakt... en wat geleerd over filmmaken!

workshop storyboardtekenen

Studio's DE HALLEN

28 feb 2013 - NTVF producties gaat in de oude tramremise in Amsterdam West een televisiestudio bouwen. In de bestaande ruimtes heb ik twee studiosettings en een kantoorruimte getekend, waarbij alle onderdelen één voor één worden toegevoegd.

Getting it done

21 feb 2013 -'Getting it done' is klaar. Voor dit boek van Iris Dorreboom en Rudi de Graaf heb ik illustraties gemaakt. Verkrijgbaar in engelstalige en nederlandstalige versie. Het boek is te koop via via Amazon.

getting it done boek

Rilke in 'Filosofía Hoy'

11 feb 2013 - Het spaanse tijdschrift Filosofía Hoy heeft mijn tekening van Rainer Maria Rilke gebruikt als illustratie. Het artikel waar het bij staat gaat over 'El pensamiento filosófico de Rilke'. Geen idee wat het allemaal betekent, want ik spreek en lees geen Spaans, maar ik vind het heel interessant staan, mijn tekening in dit blad.

portret Rilke in Filosofia Hoy

Storyboards in het Kinderboekenmuseum

4 jan 2013 - Het kinderboekenmuseum in Den Haag besteedde aandacht aan de verfilming van het beroemde kinderboek Koning van Katoren. Een zaal vol aandachtige kinderen kwam luisteren naar Jan Terlouw die vertelde over zijn boek en ik was gevraagd om iets te vertellen over storyboards en hoe deze gebruikt worden bij verfilmingen. Tenslotte deden we ook nog iets samen: Jan Terlouw las een fragment voor uit zijn boek en ik maakte er sneltekenend een storyboard van. Een erg geslaagde middag voor een enthousiast publiek! Klik hier voor de foto's.

Gijs tekent, Jan Terlouw kijkt toe

Koning van België

10 nov 2012 - Ook in Vlaanderen is nu een lespakket beschikbaar over Koning van Katoren. Net als in de Nederlandse editie van Eye staat er een van mijn storyboards voor 'Koning van Katoren' in. Nieuwsgierig welke lespakketten ze allemaal hebben? Bezoek hun site Lessen in het donker.

lessen in het donker

'Grada kump thoes' in Zuiderlucht

1 nov 2012 - In het novembernummer van Zuiderlucht staat het stripverhaal dat ik gemaakt heb naar teksten van Gé Reinders Grada kump thoes. Dit verhaal gaat over de terugkeer in 1945 van Grada, de moeder van Gé, uit een Duits krijgsgevangenkamp naar het Limburgse dorp waar ze is opgegroeid. Zuiderlucht is een Limburgs maandblad over kunst en cultuur, het wordt gedistribueerd in Nederlands en Belgisch Limburg.

Zuiderlucht

Communiceren met storyboards? Dat kan ik je leren!

16 okt 2012 - Beeld communiceert soms beter dan tekst. En een van de manieren om met beelden iets te vertellen is storyboarden.

Ik geef een cursus 'Communiceren met storyboards'. Iedereen die geïnteresseerd is in storyboards en kennis wil maken met de vaardigheden die hierbij komen kijken, kan meedoen. Lees hier meer...

Inschrijven kan binnenkort, maar nu al kan je je vooraanmelden via een mailtje.

planet relation

Koning van Katoren

27 sept 2012 - In een heel vroeg stadium van de verfilming van KONING VAN KATOREN heb ik enkele storyboards getekend. Een van deze storyboards gebruikt het Eye instituut dit jaar in een lespakket dat ze gemaakt hebben voor lagere en middelbare scholieren.

Een ander storyboard voor de film heb ik gebruikt in het filmpje hiernaast. In het filmpje laat ik zien hoe dat nou ongeveer gaat, zo'n storyboard tekenen.